V Sloveniji se ponašamo z veliko biotsko pestrostjo, kar lahko učenci in dijaki neposredno spoznavajo na državnem tekmovanju v poznavanju flore, ki smo ga 18. maja gostili na Osnovni šoli Ljubečna. To tekmovanje je čisto drugačno od ostalih tekmovanj v znanju. Učenci tekmujejo v parih, kar vzpodbuja sodelovanje. Del tekmovanja poteka v naravi, kjer tekmovalci opravijo popis rastlin na izbranem območju. Letos smo imeli izjemno srečo, saj so nas prijetni sončni žarki ogrevali med popisom rastlin na izjemno lepem travniku, ki je del NATURE 2000. Zavarovano območje južno od Začreta se imenuje Volčeke, saj tukaj uspeva trava z imenom navadni volk (Lychnis flos-cuculi), ki uspeva na vlažnih travnikih, ob potokih in vlažnih gozdovih.

Vsi tekmovalci osnovnih in srednjih šol so se najprej zbrali na Osnovni šoli Ljubečna, kjer so po registraciji odšli v skupni prostor. Učenci Osnovne šole Ljubečna so pripravili kulturni program, vodja tekmovanja, gospa Tina Fabjan, pa je podala osnove napotke o poteku tekmovanja. Tekmovalci so se takoj za tem odpravili na izbrani travnik, kjer so z metodo popisa zbirali podatke o rastlinah, ki na izbranem območju uspevajo. Na travniku so nabrali nekaj rastlin za herbarij. Povratek s travnika na šolo smo organizirali v sodelovanju z Prostovoljnim gasilskim društvom Ljubečna, ki so tekmovalce z gasilskimi avtomobili prevažali nazaj. Tekmovalci so svoje delo nadaljevali v učilnicah. Zbrane podatke so uredili tako, da so bile rastline razvrščene po družinah, s pomočjo dovoljene literature pa so jim poiskali še latinska imena. Pet rastlin so izbrali za herbarij, ki so ga opremili s herbarijskim listom. Nekateri učenci naše šole se tekmovanja v poznavanju flore udeležujejo že vrsto let, zato nas njihovi rezultati ne presenečajo.

Jan Horvat, Neli Lukenda, Uma Jevšnik in Neža Janc so na tekmovanju osvojili zlata priznanja. Deva Šaberl, Matevž Šolinc, Elina Bratina, Ena Friedrich, Julija Ledinek, Noemi Luiza Flis, Nikolina Arapović in Zala Kotnik so osvojili srebrna priznanja. Učenci in učenke so izkazali izjemno dobro poznavanje rastlinskega sveta, na njihove dosežke smo zelo ponosno in jim za dosežene rezultate iskreno čestitamo.

Obenem se zahvaljujemo Zavodu za varstvo narave, območni enoti Celje, ki nam je pomagalo pri izbiri travnika. Hkrati so za mentorje organizirali voden ogled botaničnih posebnežev na tem območju. Mentorji smo bili navdušeni nad pestrostjo negojenih travnikov, kjer smo občudovali sibirske perunike (Iris sibirica), močvirske kukavice (Orchis palustris), vodne perunike (Iris pseudacorus), številne metulje in raznolike habitate, ki omogočajo preživetje množici živih bitij.

Dostopnost