Tudi v tem šolskem letu smo se učenci 4.b razreda OŠ Ljubečna z učiteljico Natašo Sedej in šolsko knjižničarko Mojco Prebil Podpečan vključili v mednarodni projekt Branje ne pozna meja/Čitanje ne poznaje granice, ki ga organizirajo Zveza bibliotekarskih društev Slovenije, Sekcija za šolske knjižnice na slovenski strani ter Hrvatska udruga školskih knjižničara in Hrvatsko čitateljsko društvo na hrvaški strani.

Vsaka slovenska šola, ki sodeluje v projektu, dobi partnersko šolo iz Hrvaške, s katero sodeluje celo šolsko leto. Slovenski učenci preberejo hrvaško delo, prevedeno v slovenščino, hrvaški otroci pa preberejo slovensko delo, prevedeno v hrvaščino. Nato prebrano analizirajo, dramatizirajo, predstavijo javnosti, spoznavajo avtorja, spoznavajo kraj dogajanja iz zgodbe, med seboj sodelujejo, se slišijo, si dopisujejo. Ob koncu leta na zoom srečanjih predstavijo svoje dejavnosti.

Letos smo sodelovali s četrtošolci iz OŠ Sveti Petar Orehovec. Mi smo pod drobnogled vzeli knjigo Grigorja Viteza Zrcalce in uprizorili dramsko igro, ki smo jo tudi posneli. Učenci so izdelali svoje kostume  in ustvarili  glasbeno spremljavo k zgodbi.

Učenci partnerske šole pa so prebrali in analizirali knjigo Jane Baure Ding dong ter ustvarili kamišibaja, ki si ju lahko ogledate na povezavi

https://www.youtube.com/watch?v=7Wgngy1LqWk   Kraljevna

https://www.youtube.com/watch?v=qGMpeOZLMSE&t=3s  Vitez

Ob zaključku projekta, 27. 5. 2024,  smo si na ZOOM srečanju izmenjali izkušnje o projektu in predstavili našo šolo, kraj in aktivnosti, ki smo jih izvedli tekom leta.

Nataša Sedej, Mojca Prebil Podpečan

Dostopnost