Teden slovenske hrane, ki je bil letos med 11. in 17. novembrom, smo zaključili danes, 15. novembra 2024, s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Kot vsako leto do sedaj, smo si tudi letos privoščili dobrote, pridelane v našem okolju, saj je lokalno pridelana hrana najbolj zdrava, pa tudi najokusnejša. Na kruh smo si namazali maslo in med, spili skodelico mleka ter pojedli jabolko. Bilo je slastno. Med zajtrkom smo prisluhnili šolskemu radiu in izvedeli marsikaj zanimivega in poučnega o zdravem načinu prehranjevanja ter o pomenu uživanja sadja in zelenjave v jesensko-zimskem času, vse skupaj pa je popestrila tudi domača glasba. Slogan letošnjega
Tradicionalnega zajtrka je bil »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«, tako da smo nekaj več poudarka namenili vlogi in pomenu zdravega zajtrka. Ves teden pa smo se pogovarjali o slovenskih tradicionalnih jedeh in ugotavljali, da kar precej jedi sploh ne poznamo več. Naše kuharice so se ves teden trudile s pripravo slovenskih tradicionalnih jedi. Iz zakladnice tradicionalnih jedi, značilnih za jesenski čas, so izbrale ričet s prekajenim mesom, za sladico pa domač puding.

In za konec še nasvet za zdravje in dobro počutje: Naj vam vsakodnevni zajtrk postane stalnica za začetek dneva, slovenska tradicionalna hrana pa naj v vas krepi tako zdravje kot domoljubno zavest.

Marjanca Tanšek

Dostopnost